Mevsimine Göre Tavsiye Edilen Balıklar ;

 

Ocak ;

Uskumru,lüfer,palamut,istavrit,kefal,hamsi,mezgit,tekir,barbunya,kırlangıç,kılıç,mercan,karagöz.

Şubat ; 

Kalkan,tekir,gümüş,kefal,pisi,minekop,mırlan,karagöz,uskumru,lüfer.

Mart ; 

Kefal,levrek,kalkan,gümüş,minekop,tekir,barbunya,mırlan,mezgit,izmarit.

Nisan ; 

Kalkan,mercan,levrek,kılıç,kırlangıç,gümüş,kefal,mezgit,mırlan,tekir,barbunya,izmarit,eşkina.

Mayıs ; 

Levrek,tekir,barbunya,kalkan,dil,kılıç,kırlangıç,karides,pavurya,iskorpit,kefal,gümüş,izmarit,

Haziran ; 

Tekir,barbunya,gelincik,mercan,sinağrit,levrek.

Temmuz ; 

Sardalya,kolyoz,uskumru,tekir,barbunya.

Ağustos ; 

Sardalya,kılıç,mercan,sinağrit,kolyoz,palamut.

Eylül ; 

Sardalya,kılıç,palamut,lüfer,kolyoz,izmarit,kırlangıç,hamsi,mırlan,hani,tekir,barbunya.

Ekim ; 

Uskumru,lüfer,palamut,istavrit,tekir,barbunya,kılıç,levrek,mercan,sardalya,eşkina,minekop,izmarit,gümüş.

 Kasım ; 

Uskumru,hamsi,lüfer,palamut,torik,istavrit,tekir,kılıç,barbunya,levrek,sinağrit,mercan,sardalya,eşkina.

Aralık ; 

Hamsi,uskumru,lüfer,palamut,tekir,barbunya,istavrit,mercan,levrek,gümüş,mezgit,mırlan.

 

 

Balık Tüketmenin Sağlığımıza Yararları

 

Kalp hastalığını ve felci önler: Balıkların hepsi yararlıdır, fakat kalbi koruyan omega-3 yağı bakımından somon, ton, sardalya, ringa, alabalık, morina, uskumru, kefal ve barbunya balıkları daha zengindir.

Kolesterol metabolizmasını ayarlar: Balıkta bol miktarda bulunan Omega-3, damar genişletici, agregasyon önleyici etkisi vardır. Bu özelliklerinden dolayı kalp ve damar hastalıklarına karşı korunma sağlar.

Kemikler için yararlıdır: Ton, sardalya gibi konserve balıklar ve yumuşacık kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar, süt ürünlerinin yanında beslenmenizde daha fazla kalsiyum bulundurmanın en iyi yoludur.

Şeker hastaları için yararlıdır: Şeker hastaları, kalp hastalığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için balık yemek onlar için yararlıdır.

Astım tehlikesini azaltır: Bazı bulgulara göre, haftada birden fazla, özellikle de yağlı balıklardan yiyen çocuklarda astıma tutulma oranı, fazla balık yemeyen çocuklara göre daha azdır.

Balık prostat kanserini önler: Omega – 3 yağlarının antikanserojen etkisi çeşitli araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur. Bilim adamları Omega – 3 yağlarınca zengin bir diyetin tümör ve metastas oluşumunu azalttığını belirtiyorlar.

Balık kırışıklara karşı etkilidir: Avustralya’da yayınlanan bir araştırma, beslenmenin cilt yaşlanmasıyla ilintili olduğunu ortaya koydu. Balık yiyen insanların cildinin daha az yaşlandığı, kırışık sorunuyla daha geç tanıştığı görüldü.

Balık yemek mutluluk ve enerji kaynağıdır: Serotonin ‘rahatlık, mutluluk’ hisleriyle bağlantılı önemli bir sinir iletkeni. 11 ülkede yürütülen araştırmalar, depresyon oranıyla tüketilen balık miktarının ters orantılı olduğunu gösteriyor.

Balık yiyen kadınların çocukları daha zeki olur: İngiltere’de yapılan bir araştırma hamileliklerinde balık yağı açısından zengin bir diyet uygulayan kadınların çocuklarının daha zeki, daha çevik olduklarını ortaya koydu.

Yağ oranı azdır: İçinde sağlık için önemli olan Omega-3 yağı bulunmasına karşın, balıklar genel olarak daha az yağlıdır, kilo aldırmazlar.

Bunaklık ve Alzheimer riskini azaltır: Balıkta bulunan yağ asidi beyindeki iltihaplanmayı önleyebiliyor, beynin ve sinir hücrelerinin gelişmesini sağlıyor, böylece bunaklık ve alzheimer riskini azaltıyor.

 

 

 

Author

Write A Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.